Xarxa Territorial de Transformació Educativa

Des del curs passat l’Escola Nova forma part de la Xarxa Territorial de Transformació Educativa.  Aquesta xarxa és un espai de trobada de les Comunitats de Centres del territori per fomentar la construcció compartida del coneixement, afavorint l’aprenentatge entre iguals tot compartint objectius i procediments.

El passat dimarts 21 de setembre  vam escoltar molt atentament la Jornada de benvinguda al Laboratori de Transformació Educativa d’enguany.  L’Anna Jolonch ens exposa amb claredat la necessitat de canvi en temps de lideratge i desafiaments globals (pandèmia, canvi climàtic, tiranies i populismes, crisi de la democràcia…). Quin és el propòsit de l’escola? Quina escola per a quina societat? Quins infants per a quin món? La resposta a aquestes preguntes ha de condicionar tot el que fem a l’entorn educatiu.

En aquest context des del Laboratori i de les Xarxes Territorials de Transformació Educativa ens van proposar quatre preguntes de reflexió pedagògica que poden continuar ajudant al centre en el procés d’innovació i transformació.

 El Projecte Educatiu de l’Escola Nova de sempre ha tingut aquesta mirada autocrítica de reflexionar sobre la pràctica, consolidar el que funciona i buscar solucions i propostes de millora. Per aquest motiu ens va semblar interessant proposar un espai de trobada amb el claustre amb aquestes preguntes generant una dinàmica de treball amb professionals de diferents cicles, variat i molt heterogenis per a reflexionar des de petits grups fins a generar una conversa amb el claustre complert. A continuació fem una mostra de l’inici d’aquest treball amb  les preguntes i les reflexions del Claustre.

Com podem millorar el lideratge pedagògic al centre?

  • Crear espais en el calendari on els/les docents experts/es en un àmbit concret pugui estendre el seu coneixement a la resta del claustre.
  • Establir una comissió pedagògica per establir els temes de cicle i acompanyar els/les mestres. 
  • Realitzar formacions a nivell d’escola.  

Com estem col·laborant i aprenent junts en una nova cultura docent?

– Fer ús de les noves tecnologies per compartir entre docents: compartint drive, experiències internes i externes, exploracions a les xarxes socials (instagram, facebook…) 

– Col·laborar en xarxa: escoltar i compartir experiències educatives (intercanviant idees, documents, recursos…) per tal d’innovar i millorar la pràctica docent.

– Formació de centre per tot el claustre i aplicació de les mateixes.

–  Avaluar i autoavaluar la nostra tasca docent per reflexionar i millorar.

 

Com fem de l’escola una organització que aprèn i una unitat de recerca?

–       Formació de centre: Tot el claustre formant-se en els mateixos conceptes, formant un llenguatge comú. Registre de les formacions en el Drive perquè estigui a l’abast de tot el claustre.

–       Compartir experiències: compartint experiències i informacions amb escoles de l’entorn proper (ajuntament, serveis municipals, altres escoles del districte, els CRP,…).

–       Visitar altres escoles o centres innovadors per conèixer formes diferents de treballar.

–       Observacions d’altres docents per tal de millorar la nostra tasca.  Donar espais d’observació dels nostres companys i companyes a l’aula, per aprendre els uns dels altres.

–       Comunicació entre la comunitat educativa: Mantenir una bona comunicació amb els alumnes i famílies per saber que necessiten.

–       Avaluació: Autoavaluació de docents, alumnes. Fer coavaluació.

Què hem de fer que no fem i què hem de deixar de fer?

–       Compartir les idees entre els i les  docents.

–       Elaborar un sistema que ens faciliti accedir als recursos didàctics de forma senzilla i pràctica.

–       Desenvolupar la competència digital tant en la gestió de centre com a nivell d’ús de l’alumnat amb el claustre.

Què hem de deixar de fer i que hem de fer ?

–       Mirar pel bé comú i deixar les individualitats.

–       Perdre la por a la innovació i als canvis.

–       Elaborar materials i compartir amb els companys i companyes.

–       Deixar de queixar-nos i invertir el temps en fer.

–       Revisar si cal sintetitzar les comissions i els informes d’avaluació.

Creiem que pot ser molt enriquidor poder veure les reflexions d’altres centres per a sumar idees a les nostres reflexions. Continuarem treballant des de la Xarxa i des del Claustre per a continuar donant la millor resposta professional a la nostra estimada comunitat Escola Nova.

 

 

1 resposta
  1. Laila
    Laila says:

    Treballar en equip i compartir sabers sens dubte és una de les millors formacions que es poden fer. Cal buscar més espais així.

    Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *