Banyet en família

Els infants d’infantil 4 i d’infantil 5 han estat tot el curs anant a la piscina a fer curset de natació.

L’últim dia de curs han fet portes obertes, on les famílies han pogut veure l’evolució dels seus fills i filles. Després han pogut fer un banyet familiar a la piscina exterior, gaudint de la companyia i del bon temps.

Aprenent robòtica

Les mestres de l’Escola Nova ens formem en robòtica.

Dins del Pla d’estratègia digital i gràcies al Fons europeu Next generation l’escola hem rebut una dotació de robòtica força important. Creiem que la robòtica és una bona eina per desenvolupar diferents competències que ens demana l’actual currículum així que ens estem formant per tal de portar-ho en pràctica a les aules.

Actualment ja tenim un taller de robòtica que fan els grans de l’escola però volem aplicar la robòtica en àrees curriculars com les matemàtiques.

El passat dijous vam tenir una formació inicial on vam poder manipular i descobrir els diferents robots que ens han arribat ( el Dash, el Tale-bot. l’Edison, el Lego Spike Prime, l’Mbot2…). Seguidament podeu veure alguna presentació dels robots:

 

Estem engrescades amb aquest repte!

Descobrint la història de Cervelló

Els  nens i les nenes de P3 no parem de descobrir coses noves del nostre municipi.

D’una banda, vam fer una sortida per descobrir la vida d’un dels nostres cervellonencs més coneguts, en Josep Tarradellas. Vam anar a la que va ser casa seva, a la que va ser la seva escola i al monument, en el seu honor, que hi ha a la rambla.

També hem anat a fer La Ruta del Vidre, una sortida on ens van explicar la tradició del nostre poble en el treball d’aquest producte. Vam veure l’antiga fàbrica, ens van explicar qui era en Joaquim Mensa i vam visitar l’església de Sant Esteve, molt relacionada amb la vida d’aquest empresari del vidre i antic alcalde de Cervelló.

A l’Escola Nova valorem la història i les tradicions, i volem construir un futur sense oblidar i respectar el nostre passat. Moltes gràcies a la Gayle, a la Rosaura i al Francesc del grup de Recerca de Cervelló i a la Marta de la Biblioteca de Cervelló per descobrir-nos el nostre poble!

El planeta és de tots i totes i ens necessita

La classe de 6è us volem informar que hem realitzat un projecte dins el GEP (Generació plurilingüe) en el qual l’escola participa.

Fent ús de la llengua anglesa, hem fet diferents activitats per aprofundir en el tema de les 4R (reuse, reduce, recycle and repair) i com a product final hem preparat unes infografies sobre el medi ambient. Les trobareu en alguns espai de dins i fora de l’escola, dins de l’ajuntament i també en els panells informatius de tot el poble.

En les infografies llegireu  algunes dades que ens han semblat interessants compartir amb vosaltres sobre els temes següents: l’aigua, l’ús de plàstic, paper, vidre, altres materials que cal portar a la deixalleria i l’ús de joguines i roba. D’altra banda, trobareu consells i recursos que podeu posar enpràctica per a cuidar millor el nostre entorn del poble. Fins i tot hi trobareu uns codis QR sobre el programa RECICLOS o la pàgina web: Residu on vas?

Ens agradaria molt que les poguéssiu llegir i aplicar una mica aquestes mesures en el vostre dia a dia.

EL PLANETA ÉS DE TOTS I DE TOTES I ENS NECESSITA.

Els i les ecologistes de 6è de l’Escola Nova

Cantània 2014: El naufragi

La setmana passada l’alumnat de 5è vam gaudir d’una de les experiències més especials d’aquest curs, la Cantània.

Va ser una posada en escena espectacular on es va poder veure clarament l’esforç dut a terme al llarg del curs. Estem molt contents i orgullosos d’haver realitzat aquesta activitat en un dels teatres emblemàtics de Barcelona, no es pot dir cada dia que has fet un concert sobre l’escenari de l’Auditori de Barcelona.

Si voleu més informació podeu entrar a la web de l’auditori on també hi trobareu totes les cançons:

https://www.auditori.cat/ca/album/el-naufragi/

 

Selfies poètics a cicle superior

Els nens i nenes de cicle superior han estat endinsant-se en el món de la poesia.

A les sessions de biblioteca hem estat treballant durant diversos dies alguns dels aspectes de la poesia. Per fer aquesta activitat ens hem inspirat en els Selfies poètics de la Maria Gajas (una gran experta en literatura infantil i juvenil).

Hem portat a terme l’activitat en diverses sessions.

En la primera vam parlar sobre què és la poesia per nosaltres. Cadascú va fer un post-it amb les seves idees i vam fer una posada en comú. Al final ho vam recollir tot en uns murals que vam penjar a la biblioteca. També vam poder llegir llibres de poesia que tenim a la biblioteca.

A la segona sessió vam fer una passejada poètica. Els nens i nenes es van trobar penjats molts poemes a la biblioteca. Els poemes eren del llibre “Viatja vers. Poesia a la butxaca dels texans” de la Chiara Carminati. En silenci i en un ambient molt íntim van poder llegir els poemes i van triar el que més els va arribar, els va emocionar o es van sentir interpel·lats. Llavors l’havien de despenjar i escriure sota el títol la primera paraula que els vingués al cap. Darrera van escriure perquè havien triat el poema.

A l’última sessió individualment o per parelles els nens i nenes van transformar el poema en una producció audiovisual. Van crear vídeos a partir dels poemes que havien llegit intentant transmetre amb imatges allò que havien llegit. Us en deixem una mostra:

 

 

 

Ràdio Escola Nova. La comunitat educativa ben informada

Tot l’alumnat de la comunitat dels grans ha participat en el taller de ràdio escolar aquest curs 23-24.

Centre: Escola Escola Nova

Línia 5: La biblioteca escolar com a agent d’impuls i participació activa a la cultura digital.

Etapa: Primària

Objectius:

  • Fer un programa de ràdio escolar mitjançant el treball cooperatiu.
  • Potenciar l’ús del català com a llengua de comunicació.
  • Treballar estratègies de recerca d’informació.
  • Utilitzar la biblioteca i els recursos digitals del centre, de forma autònoma, per dur a terme el programa de ràdio. 

Explicació:

El 2015 es va iniciar aquest taller i es van gravar uns quants programes que podeu recuperar a la pàgina web de l’escola. Però, l’any 2020 a causa de la pandèmia es va deixar de fer.
Aquest curs hem recuperat la ràdio amb moltes ganes de tenir ben informada i entretinguda tota la comunitat educativa de l’Escola Nova.

La realització d’aquest taller permet fer un treball multidisciplinari que inclou competències lingüístiques, digitals i d’aprendre a aprendre.

El taller ha constat de quatre sessions d’una hora i mitja:

  • A la primera sessió hem fet una presentació del taller amb una petita introducció històrica sobre la ràdio, el llenguatge radiofònic, l’entrevista… Després s’han constituït els grups i assignat les seccions. Dins de cada programa hi ha seccions diferents com poder ser l’informatiu, el concurs, la secció literària, les recomanacions literàries, l’entrevista, la música, el cinema, els esports, etc…
  • A la segona sessió cada grup ha redactat la seva secció. En aquesta sessió és molt important fer una bona cerca d’informació i hem après a buscar en fonts d’informació fiables i a detectar les fake news. A més a més l’alumnat ha hagut de redactar la secció en un document drive compartit amb els companys i companyes de grup i amb la mestra. D’aquesta manera també treballem la competència digital i de treball en equip.
  • A la tercera sessió s’han acabat de polir les seccions i es presenta tot l’equip de gravació. També es grava alguna falca per tal de començar a familiaritzar-se a parlar davant del micròfon. A cada programa intentem que hi hagi alguna part d’alguna secció en llengua castellana i també en llengua anglesa. Enguany hem comptat amb la col·laboració de l’auxiliar de conversa en llengua anglesa i que ha donat un cop de mà amb la pronúncia i la redacció de les seccions.
  • L’última sessió ja és la de la gravació del programa.

En aquestes imatges podeu veure el procés d’elaboració dels programes.

 

 

 

 

Estem molt contents i contentes de la feina feta i de tots els aprenentatges que hem adquirit.

De cara al curs vinent esperem poder continuar amb la Ràdio Escola Nova i anar millorant i aprenent sobre aquest món tan interessant i ple de possibilitats.

Seguidament us adjuntem els cinc programes gravats aquesta temporada:

 

&

;

 

Últim programa de ràdio de la temporada

Ahir dijous dia 2 de maig els nens i nenes del grup blau de tallers dels gran van gravar el programa de ràdio número 5.

Aquest programa l’hem dedicat a Sant Jordi, als dracs i als llibres.

També tenim noticies, esports, música, cinema, recomanacions literàries i, fins i tot, un concurs. Per últim podreu escoltar una entrevista amb la Mireia, la mare de la Clàudia i col·laboradora del taller de ràdio.

Esperem que us agradi.

Seguidament podreu veure algunes imatges del procés de redacció i gravació del programa de ràdio del grup blau.

Els enigmes de la classe de cinquè

Els nens i nenes de cinquè pengen enigmes literaris per tota l’escola.

L’alumnat de cinquè ha llegit el llibre “El enigma del grafitero misterioso” dins del Pla lector de l’escola i els ha agradat molt.

L’argument del llibre és el següent: ¿Qué significan los misteriosos grafitis que han aparecido en las paredes del colegio? Bea, Hugo y Natalia descubren que son anagramas. ¡con recomendaciones de libros! A la vez que se enganchan a la lectura, buscan al enigmático grafitero. ¿Lo conseguirán? Una novela de intriga que mantiene la atención de los jóvenes lectores y lectoras alrededor de un enigma vinculado… ¡a la promoción de la lectura! La obra, además, es un auténtico canto de amor a la literatura y al fomento lector entre los niños y niñas.

La qüestió és que després de llegir el llibre els nens i nenes han omplert l’escola de recomanacions literàries en forma d’enigmes.

Us en deixem algunes amb la seva solució.

XI Jocs Florals Escola Nova: Cartes i carters

Els nens i nenes de l’escola hem escrits les cartes més imaginatives del món.

Aquest any a l’escola hem dedicat la Festa de Sant Jordi i els jocs florals a les cartes i a la literatura epistolar. Hem gaudit molt llegint i escoltant històries sobre cartes i carters i parlant de la importància que han tingut per les persones al llarg de la història.

Totes les aules de l’escola hem fet una sessió de biblioteca dedicada a aquests llibres.

 

 

Seguidament podreu veure uns quants dels títols que hem llegit i que han servit d’inspiració a l’alumnat per escriure posteriorment les seves pròpies cartes:

Els nens i nenes han treballat la tipologia textual a les aules amb les seves mestres i posteriorment han escrit unes cartes precioses.

Us presentem els guanyadors i guanyadores d’enguany:

Seguidament també podeu veure els guanyadors i guanyadores de Dibuix. Aquest any la consigna era que la llegenda de Sant Jordi es fusionés amb la cura del medi ambient. Ja veureu quins artistes tenim a l’escola.

Guanyadors I Guanyadores Dibuix

La festa dels XI Jocs Florals de l’Escola Nova la vam celebrar el dia de Sant Jordi amb totes les famílies de l’escola.

Va ser molt emocionant!